vállalati esettanulmányok, referenciák

vállalati esettanulmányok, referenciák

bizalom, mint a márkaépítés eszköze

miért fontos a vállalkozások esetében bizalom erősítése?

2019. április 24. - referenciak.com

A megbízhatóság egy alapvető üzleti követelmény, nemcsak a márkaépítés, de üzleti etika szempontjából is. Az adott vállalkozással szembeni bizalom jelentősen hozzájárulhat az üzleti sikerekhez és márka megerősödéséhez, a bizalom hiánya azonban akár már rövid távon is problémákhoz vezethet.

Fontos látni, hogy nem elég csak a vevők, potenciális megrendelők bizalmát kell elnyerni, hanem minden olyan érintett félre igaz ez, akivel a cég üzleti kapcsolatba kerülhet: beszállítói partnerek, hitelezők, munkavállalók.

Ráadásul, ha elnyertük az üzleti partnerek bizalmát vagy sikeresen teljesítettünk egy projektet, akkor azt érdemes kommunikálni is, hiszen ez az egyik legjobb cégér! Ugyanakkor, ha ezt nem kommunikálja egy cég, akkor nehezen tudja kihasználni az ebben rejlő marketing potenciált.

Mielőtt rátérnénk, hogy miként lehet a márkakommunikációban használni a céggel szemben kialakult bizalmat, nézzük, meg röviden, hogy egyáltalán milyen módon lehet üzleti reputációra szert tenni:

  • értelemszerűen termék és szolgáltatás színvonala az egyik legfontosabb eszköz 
  • szerződésekben vállalt feltételek, kötelezettségek betartása szintén fontos
  • itt külön ki lehet emelni a pénzügyi kötelezettségek teljesítését vagy épp a határidőre történő teljesítést
  • etikus és átlátható üzleti működés
  • és végül, talán az egyik legfontosabb: a vevők, üzleti partnerek pozitív véleménye valamint ezeket alátámasztó referencia értékű projektek

Nem elég csak megbízhatónak lenni, annak is kell látszani!

A kommunikáció történhet saját online felületeken, közösségi médiában vagy blogon, de olyan független, értékelésre szakosodott oldalak is szóba jöhetnek, ahol  megjelennek a vevői vélemények is. Ez utóbbiaknak kifejezetten fontos szerepe lehet, hiszen az egyik leghitelesebb „influencer” az elégedett vevő!

Néhány ötlet, hogy melyek azok az eszközök, amikkel erősíthető az üzleti bizalom illetve amelyeken keresztül jól lehet kommunikálni:

  • technológia, folyamati tanúsítványok - ISO, HACCP
  • szakmai, iparági elismerések és díjak
  • pénzügyi minősítések
  • referencia értékű vagy díjazott projektek, ezeket bemutató esettanulmányok
  • márkanagykövetek, influencerek - erről bővebben egy korábbi cikkben írtunk

Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a márka kommunikációval összehangolt értékesítési folyamat, a márkát megfelelően képviselő értékesítők építhetik a márkánkat. A megbeszéléseik során "márka nagykövetként" működnek, az elhivatottságuk és szakértelmük bizalmat építhet a vevőkben. A közösségi oldalaikon okosan elhelyezett bejegyzések szintén segítik a márkakommunikációt. 

Bár számos formája lehet a bizalmat erősítő kommunikációnak, de az alábbiakban két jól használható formátumot mutatunk meg.

Esettanulmányok sikeres projektekből

Tartalommarketing oldalról megközelítve az egyik legjobb eszköz az adott vállalkozás kiemelt, referencia projektjeinek és a siker sztoriknak bemutatása, esettanulmány formájában történő feldolgozása. A SmartInsight által végzet 2016-os felmérés szerint a B2B marketing szakemberek az esettanulmányokat tartják a leghatékonyabb tartalmi formának.

Ha jobban belegondolunk, akkor ez nem meglepő, hiszen viszonylag gyorsan és alacsony költséggel, akár belső erőforrássokkal előállítható egy projekt bemutató esettanulmány. Ráadásul egy hangzatos szlogennél hitelesebb, ami az üzleti életben kifejezetten előny!

 

Elnyert díjak, elismerések

A különböző szakmai szervezetek, független testületek, minősítő cégek elismerései és díjai általában kiemelten fontos szerepet kapnak a márkaépítésben, ezt erősítették meg egy részben a blogunk közreműködésével, magyar B2B vállalkozások körében 2019 elején végzett felmérés eredményei is.

A különböző típusú díjak felmérésben résztvevők 98% találta legalább az egyik típusú díjat vagy tanúsítványt fontosnak. Ezen belül kiemelkedő szakmai díjak, elismerések szerepe:

 

Honnan fogom tudni, hogy megbíznak bennem a piaci szereplők? 

Értelemszerűen az előbb bemutatott szakmai elismerések is ezt jelzik, valamint a partneri kapcsolatokból is számos olyan visszajelzés származik, amelyből maga a cég közvetlenül vagy közvetve kap visszacsatolást: ilyen lehet például a bevételek, megrendelések változása, a közvetlen vevői visszajelzések - ajánlások vagy éppen panaszok, kritikák - de egy banki hitelbírálat kimenetele is.

Ezek a visszajelzések azonban sokszor nem kizárólag a bizalomra vezethetők vissza, így érdemes a márkába vetett bizalmat külön is mérni:

  • piackutatás - márkához való viszonyulás, annak bizalmi aspektusai
  • online vélemények feltérképezése, kutatása - ún. sentiment kutatások
  • vevői ajánlásokat, valamint céginformációkat és véleményeket gyűjtő platformok

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalatireferenciak.blog.hu/api/trackback/id/tr6214465442
süti beállítások módosítása