vállalati esettanulmányok, referenciák

vállalati esettanulmányok, referenciák

influencer marketing, nemcsak fogyasztói márkáknak!

miért használják a b2b cégek is a véleményvezéreket?

2018. december 09. - referenciak.com

Az „influencer" marketing a fogyasztói márkák körében már jó ideje alkalmazott eszköz. Valószínűleg a témáról sokaknak elsőre fiatal youtuber-ek vagy instagram celebek jutnak eszükbe, azonban ez a marketing taktika egyre népszerű válik a B2B vállalatok körében is. Bármilyen szegmensben is alkalmazzuk, az influencer marketing lényege, hogy a márka a céljait, mint pl. az ismertség növelése vagy a vásárlók meggyőzése véleményvezéreken keresztül éri el. A B2B területen ilyen befolyásoló pozícióban lehetnek az adott iparágban elismert és gyakran hivatkozott szakértők, vagy intézmények, szakmai fórumok és különböző közösségi platformok.

Ez utóbbiaknak kifejezetten fontos szerepe van, hiszen az egyik leghitelesebb influencer az elégedett vevő!

Az influencerek, vagy más néven véleményvezérek bevetése során a vállalkozás ahelyett, hogy hirdetéseken keresztül  vagy közvetlenül, hagyományos eszközökkel juttatná el az üzenetét a potenciális vevőkhöz, inkább az ágazat meghatározó szereplőin keresztül kommunikál.  Ez a márka számára azért előnyös, mert egyrészt az véleményvezér általában szélesebb hallgatóságot ér el, másrészt a márka hitelessége is növekszik azáltal, hogy egy független és elismert szereplő beszél róla.

Fontos kiemelni azt is, hogy a márka és influencer közötti egy olyan kölcsönösen előnyös marketing kapcsolat alakul(hat) ki, ahol a két szereplő – akár két márka vagy egy márka és egy egyén – partnerségben törekszik a márkaismertség előmozdítására, a potenciális ügyfelek elérésére és mindkét fél profitál az együttműködésből.

Nézzünk akkor néhány lehetőséget, hogy B2B terülten milyen gyakorlati megoldásokkal élhetünk az influencer marketing keretén belül.

 

Link megosztása

A véleményvezérekkel összehangolt és rendszeres linkmegosztás az egyik leghatékonyabb módszer a vállalakozásunk oldalára irányuló forgalom növelésére. Ráadásul nemcsak a forgalom, hanem a márka, illetve weboldalának relevanciája is növekedhet az adott témában.

De kik is jöhetnek itt tulajdonképpen szóba? Mivel a linkmegosztás kifejezetten online aktivitás, ezért többek között az adott témában vezető szakmai portálok, elismert szakértők/tanácsadók közösségi média felületei vagy épp saját blogjaik (ld. következő pont) lehetnek a megfelelő platformok. 

Ha márka és a influencer hasonló tartalmat oszt meg, akkor érdemes ezeket  a tartalmakat integrálni, egymás felületeire vonatkozó linkeket elhelyezni (akár oda-vissza irányba is). Ugyanakkor figyelni kell arra is, hogy a linkek az adott üzleti témához illeszkedőek legyenek, a márka szempontjából releváns témákhoz kötődjenek. Ha például a Google azt észleli, hogy a linképítést kifejezetten a keresési rangsorolás manipulálására használja valaki, ahelyett, hogy értékes tartalmat biztosítana a felhasználónak, az büntetést vonhat maga után. Ráadásul az nem releváns linkek és tartalmak alááshatják a márka hitelességét!

 

Vendég blog

A vendég blogolás egy másik kiemelt módja annak, hogy véleményvezér irányából a márka webes felületeire mutató értékes linkeket építsünk és releváns forgalmat irányítsunk a honlapunkra, közösségi média felületeinkre.

Tipikus megoldás lehet, hogy az adott márka által készített és a márka felületein megjelenő tartalmat az influencer is átveszi és promotálja (pl.  a saját blogján megjelenteti). Ilyen esetben célszerű, ha a „vendéglátó” blogján nem a teljes tartamalom jelenik meg, hanem csak a tartalom egy része vagy kivonata, hivatkozva az eredeti tartalomra: ezzel azt is szeretnénk elérni, hogy ne csak olvassanak rólunk, hanem el is jussanak hozzánk az érdeklődők.   

Másik megoldás, ha maga az influencer jelentet meg elsődlegesen tartalmat a saját blogján és abban hivatkozik a márkára, a márka online felületeit belinkelve generál forgalmat.

 

Teszt és „how to” videó

A videó tartalmak egyébként is a tartalommarketing eszköztár egyre meghatározóbb elemévé válnak, de ha azt az influencer-ekre épített marketinggel kombináljuk, akkor a hatást felerősíthetjük.

Mivel az véleményvezér egyik fontos tulajdonsága, hogy „arcot ad” a márkának, ezért érdemes a véleményvezérrel közösen olyan videós tartalmakat készíteni, ahol az influencer mutatja be pl. egy termék használatát vagy éppen teszteli azt, elmondja a véleményét és tapasztalatait.

 

 

Használj közösségi „influencer” platformokat

Az elégedett ügyfelek a legmeggyőzőbb véleményvezérek! A B2B marketing területén különösen igaz ,hogy „word of mouth” marketing, a szájról-szájra terjedő pozitív vélemények, ajánlások talán a legmagasabb ROI-val bíró marketing eszközt jelentik.

Emiatt érdemes akár ösztönözni is az ügyfeleket, hogy mondják el a véleményüket nyilvános platformokon. Ezeket a pozitív véleményeket azután már össze lehet gyűjteni és becsatornázni más felületekre is, ami tovább növeli a hatást.

Több olyan platform is létezik, amely szakmai véleményeket, ajánlásokat gyűjtenek és kifejezetten népszerűek a B2B cégek körében: ezek között vannak iparág és termék specifikusak (ld. Technology Advice, vagy TrustRadius), valamint iparágtól független, átfogóbb megoldások (pl. www.referenciak.com).

 

Iparági és társadalmi szerepvállalás

Érdemes felvenni a kapcsolatot azokkal az iparági, érdekképviseleti vagy akár társadalmi szervezetekkel is, akik az adott B2B márka szempontjából fontos célközönségeket érhetnek el (és nem mellesleg ismert, elismert résztvevői az adott üzleti szegmensnek).

Az ilyen szervezetekkel közös akciók, például konferenciák szervezése (vagy részvétel előadóként az ő konferenciáikon), hírlevelek küldése, szakmai publikációk vagy edukációs célú anyagok megjelentése ezen szerveztek piaci ismertségét és elérését használva segítik a márkát. De saját szervezésű szakmai konferenciákon is javasolt ezeket a kiemelt szereplőket előadóként vagy egyéb formában megszólaltatni!

 

Mit hoz a konyhára?

Az influencer marketing az egyik legnagyobb megtérülést biztosító marketing aktivitás is lehet, ha sikerül olyan véleményvezérrel együttműködni, aki maga is rendkívül hiteles és széles eléréssel rendelkezik. A növekvő ügyfélelérés mellett a márka összekapcsolása egy olyan szaktekintély nevével/ajánlásával, akinek a véleménye valóban számít, jobban segítheti a márka image építését, mint egy fizetett hirdetési kampány.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalatireferenciak.blog.hu/api/trackback/id/tr10013664848
süti beállítások módosítása